Jeg er et menneske – ikke en danser!
Jeg ser ‘Vild med dans’. Nu er det ude.
Siden de første sæsoner af Robinson har jeg ellers holdt mig fra reality TV. Men altså, ikke ‘Vild med dans’. Og det er ikke kun på grund af mine døtre, som synes at fredag skal være familieaften, hvilket blandt andet betyder at hele familien skal se det samme i TV. Også selvom SønderjyskE spiller en vigtig superligakamp (det er alle SønderjyskeE’s superligakampe – men de spiller jo ikke altid om fredagen)!
‘Vild med dans’ kunne for så vidt lige så godt hedde ‘Vild med ros’ for det er samtidig et eksempel på, hvordan man kan rose middelmådige præstationer. Selv bedømmelsen af dårlige danse bliver indledt med ‘I ser fantastiske ud’ eller ‘I er vidunderlige’ og afsluttet med et ’tillykke med det’.
Nå ja, med Allan Simonsen løb dommerne til sidst tør for komplimenter, men det er vel også grænser for, hvor mange gange man kan kalde ham for ‘en høj flot fyr’.
En af deltagerne oplever rosen som ‘at blive skyllet over med champagne’, og selvom jeg kun har prøvet at spilde champagne i mindre mængder, så tror jeg godt, jeg kan sætte mig ind i den perlende eller brusende oplevelse, det må være.
Hele seancen minder mig lidt om de MUS-samtaler, hvor man pakker dårlige præstationer ind i positive udsagn. Man kalder det ‘anderkendende ledelse’ eller en ‘kritiksandwich’, hvor man starter med ros, så bider til bollen og så slutter med ros igen.
‘Vild med dans’ viser os også, hvor gennem koreograferet dans er. Alt er timet og tilrettelagt. Der er ikke plads til skæve vriste eller skæve skilninger. Ikke noget med lidt improvisationer eller nye moves.
Det er derfor jeg med sikkerhed kan fastslå, at jeg ikke er nogen danser.
At der er et modsætningsforhold mellem at være danser og menneske, skal vi lidt længere omkring for at fastslå:
Streamingtjenesten ‘Blinkbox’ har kåret ‘the weirdest lyrics of all time’. Valget faldt på nummeret ‘Human’ af The Killers. Årsagen er omkvædet ‘Are we human or are we dancer’ (http://www.theguardian.com/music/musicblog/2014/aug/01/weirdest-lyrics-of-all-time-the-killers).
Udenfor cirkus er det formentlig kun mennesker der danser, og derfor kan udsagnet ved første blik godt opfattes som vrøvl. Men det er det ikke!
Forsangeren i The Killers, Brandon Flowers, har da også været stærkt irriteret over kåringen, for teksten giver god mening, når man sætter den ind i den rigtige sammenhæng. Teksten er inspireret af den amerikanske journalist Hunter S. Thomson, der sagde, at vi er i færd med at opfostre en generation af dansere. Livet bliver koreograferet og lagt i rammer fra barnsben. Alt skal times og tilrettelægges.
I en dansk sammenhæng ser vi hvordan ‘fri leg’ er en særlig aktivitet i børnehave og skole som er undtagelsen fra reglen. Heldagsskolen sikrer staten kontrol over vores børn i de fleste vågne timer, fjumreår eller studier i filosofi bliver straffet, da det ikke understøtter den danske konkurrencestats fokus på produktion og vækst. Staten vil også gerne bestemme hvad og hvor meget vi spiser og drikker.
Når de fleste af os betragter vores CV, så må vi nok erkende, at vi er mennesker og ikke dansere. Vi har taget chancer, vi har valgt oplevelser fremfor karriere, vi har valgt uddannelser og jobs, som ikke nødvendigvis har været drevet af at maksimere vores økonomiske værdi for samfundet. Nogen af os har måske endda været dovne.
Men det er ikke kun dommerne i ‘Vild med dans’ og finans- og undervisningsministeren der sætter pris på en stram koreografi. Arbejdsgivere vil ofte gerne se kandidater med et gennemkoreograferet CV, hvor det ser ud som om, at din uddannelse og karriere kun har haft det ene formål at blive kvalificeret til det job som skal besættes.
Derfor hjælper vi dig med at ‘koreografere’ dit CV, men vi hjælper også arbejdsgiverne med at vurdere potentiale, og husker dem på, at de ikke alene skal fokusere på de opgaver, der skal løses her og nu, men også på de forandringer og udfordringer der kommer i løbet af de nærmeste år.
De skal ansætte mennesker og ikke dansere.